kocamın veterjan tarzı beslenmesi benı ikimizinde ortak nokta yemeklerde buluşmamız için araştırmaya itti :)
araştırınca ortaya güzel nedenler çıkmadı değil, öncelikle yaptığım sebzeli bulgur pilavın görselini paylaşıp besin değeri yüksek olan yemeğin faydalarından bahsetmek istiyorum;
1. Bulgurda karbonhidrattan fazla protein bulunur
2.İçeriğindeki B1 vitamini sinirlere ve sindirim sistemine faydalıdır. Ayrıca düzenli tüketilirse beriberi hastalığına karşı yararlı olacaktır.
3.Besleyici özelliğinin yanında doyurucudur. İçeriğindeki besin değeri makarna ve ekmekten daha fazladır
4.Kolesterol içermez
5.Radyasyon emmediğinden güvenli bir gıdadır.
6.Hububatlarda bulunan fitik asit (antinutrient) bulgurda yoktur.
7.İçeriğindeki mineral ve selüloz besin emilimini arttırır
8.Kabızlığı önleyerek, bağırsak kanserlerinin önüne geçer.
9.Vejeteryan beslenenlerin protein ihtiyacını karşılar
10.Bağışıklık sistemini güçlendirir.
11.Kansere karşı koruyucu etkileri vardır
12.Kan şekerini yükseltmediğinden, şeker hastaları tarafından güvenle tüketilebilir.
13.Hazmı kolay ve kilo aldırmayan özelliği vardır
14.Bazı sebzelerden daha fazla demir içerir. İçeriğinde ıspanaktan bile daha fazla oranda demir bulunur
15.Özellikle hamilelerin folik asit ihtiyaçlarında tüketmesi faydalı olacaktır.
16.B vitamini yönünden zengin bir besindir
17.Doymamış yağ olarak zengin bir besindir
18.Pişirme ve kurutma sırasında küf oluşumu yapmadığından, raf ömrü de uzundur
19.Kan yağlarını düşürücü etkisi vardır
20.Günlük lif ihtiyacınızı bir tabak bulgur pilavı ile karşılayabilirsiniz.
Malzemeler ;
1 baş orta boy kurusoğan
1-2 yeşil sivribiber
1-2 yemek kaşığı tereyağı ve mısır yağı
2 orta boy patates
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı salça (isteğe bağlı)
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
2-2,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı ;
Soğanları, sivri biberi ve patatesleri doğrayın. 1-2 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Daha sonra salçayı ekleyin. Domatesin kabuğunu soyup iri doğrayın ve tencereye ekleyip 5 dk. kavurun. Bulguru ilave edin ve kavurma işlemine devam edin. Sıcak suyu ilave ederek 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Tadına bakın ve eğer bulgurlarda biraz sertlik varsa çok az daha su ilave edin. Suyunu çekince kağıt havlu koyup kapağını kapatın 10 dk. dinlendirin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder