12 Mayıs 2015 Salı

BULGUR PİLAVININ ALTIN DEĞERİNDE 20 FAYDASI VE YAPILIŞI !!


kocamın veterjan tarzı beslenmesi benı  ikimizinde ortak nokta yemeklerde buluşmamız için araştırmaya itti :)

 araştırınca ortaya güzel nedenler çıkmadı değil, öncelikle yaptığım sebzeli bulgur pilavın görselini paylaşıp besin değeri yüksek olan yemeğin faydalarından bahsetmek istiyorum;




FAYDALARI 

1. Bulgurda karbonhidrattan fazla protein bulunur


2.İçeriğindeki B1 vitamini sinirlere ve sindirim sistemine faydalıdır. Ayrıca düzenli tüketilirse beriberi hastalığına karşı yararlı olacaktır.


3.Besleyici özelliğinin yanında doyurucudur. İçeriğindeki besin değeri makarna ve ekmekten daha fazladır


4.Kolesterol içermez


5.Radyasyon emmediğinden güvenli bir gıdadır.


6.Hububatlarda bulunan fitik asit (antinutrient) bulgurda yoktur.


7.İçeriğindeki mineral ve selüloz besin emilimini arttırır


8.Kabızlığı önleyerek, bağırsak kanserlerinin önüne geçer. 


9.Vejeteryan beslenenlerin protein ihtiyacını karşılar


10.Bağışıklık sistemini güçlendirir.


11.Kansere karşı koruyucu etkileri vardır


12.Kan şekerini yükseltmediğinden, şeker hastaları tarafından güvenle tüketilebilir.


13.Hazmı kolay ve kilo aldırmayan özelliği vardır


14.Bazı sebzelerden daha fazla demir içerir. İçeriğinde ıspanaktan bile daha fazla oranda demir bulunur


15.Özellikle hamilelerin folik asit ihtiyaçlarında tüketmesi faydalı olacaktır.


16.B vitamini yönünden zengin bir besindir


17.Doymamış yağ olarak zengin bir besindir


18.Pişirme ve kurutma sırasında küf oluşumu yapmadığından, raf ömrü de uzundur 


19.Kan yağlarını düşürücü etkisi vardır


20.Günlük lif ihtiyacınızı bir tabak bulgur pilavı ile karşılayabilirsiniz.





Malzemeler ;

1 baş orta boy kurusoğan
1-2 yeşil sivribiber
1-2 yemek kaşığı tereyağı ve mısır yağı
2 orta boy patates
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı salça (isteğe bağlı)
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
2-2,5 su bardağı sıcak su 

Yapılışı ;


Soğanları, sivri biberi ve patatesleri doğrayın. 1-2 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Daha sonra salçayı ekleyin. Domatesin kabuğunu soyup iri doğrayın ve tencereye ekleyip 5 dk. kavurun. Bulguru ilave edin ve kavurma işlemine devam edin. Sıcak suyu ilave ederek 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Tadına bakın ve eğer bulgurlarda biraz sertlik varsa çok az daha su ilave edin. Suyunu çekince kağıt havlu koyup kapağını kapatın 10 dk. dinlendirin




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder